Ten behoeve van de veiligheid worden panieksluitingen gebruikt in de aanspanning. Deze sluitingen gaan los door aan een palletje te trekken, ook als ze onder grote spanning staan. Ik adviseer sowieso panieksluitingen aan de strengen. In principe zijn er overal panieksluitingen voor, ook voor de broekriemen en rugriemen, maar dat is meer voor het gebruikersgemak. Wel zijn panieksluitingen bij de broekriemen eventueel handig om snel uit te kunnen spannen als er iets met je enkelspan gebeurt. Toch is dat meer luxe dan noodzaak. Panieksluitingen bij de strengen zijn wel noodzakelijk. Daar kom je als menner niet bij als je paard overstuur is.

De door ons gevoerde merken Ideal en Zilco hebben op een aantal modellen een extra snelsluiting aan de borst, zodat je ook aan de zijkant van het paard de strengen los kunt maken. Dit kan wenselijk zijn als het paard bijvoorbeeld gevallen is of heel erg slaat en je durft niet achter de benen de strengen los te maken.

Menbodyprotector

Voor de ruitersport zijn speciale bodyprotectors goedgekeurd. Let daarbij op dat deze protectors de EN normering hebben. Binnen die gecertificeerde bodyprotectors heb je speciale menbodyprotectors. Die zijn wat korter in de rug. Als je in het stoeltje op het bokkussen, zit dan wil je niet met het staartdeel van de bodyprotector blijven haken in het kussentje. Anders wordt de protector omhoog gedrukt en zit je met de rand van de bodyprotector in je nek. Niet alle ruiterbodyprotectors zijn daarom geschikt voor de menner.

Normering bodyprotector

Binnen de normering van de bodyprotector heb je drie levels. Level 1 is alleen een rugprotector, level 2 een rug- en borstprotector en level 3 is een protector rondom, dan is ook je zij beschermd. Ik verkoop alle drie de modellen. De vraag is hierbij ook of je het model bodyprotector wil met het oog op maximale veiligheid of dat je enkel wilt voldoen aan de eisen van de KNHS, die het gebruik verplicht stelt in de marathon. Bij dat laatst kun je met een minimale rugbeschermer al uit de voeten op level 1-niveau. Houd er wel rekening mee dat in het buitenland andere normen kunnen gelden.

Cap

Voor de cap geldt hetzelfde als voor de bodyprotector. Je moet de genormeerde helmen hebben voor de ruitersport. Er zijn hele mooie fietshelmen, die niet misstaan bij het mennen, maar die mag je niet gebruiken, aangezien ze niet gecertificeerd zijn voor de ruitersport. Vooral met het oog op de verzekering is het van belang hier rekening mee te houden.

Juliette Post/De Menner

Bekijk ook deze berichten